Business Diplomacy: Cum sa devii Ambasadorul / Diplomatul propriei Afaceri

Fara dorinta de a da sfaturi sau definitii exhaustive, dar cu intentia de a deschide noi orizonturi si a sprijini dezvoltarea afacerilor prin transferul unor competente, metode si tehnici din diplomatie in business, demaram in premiera in Romania un program de pregatire a liderilor de business pentru a deveni Ambasadori ai propriilor Companii / Afaceri.

Cu siguranta ca pasiunea pentru relatii internationale, istorie si diplomatie in general, reprezinta un mare avantaj pentru cei ce vor sa se perfectioneze in ceea ce numim “Business Diplomacy – Cum sa devii Ambasadorul propriei Afaceri”

Mai jos vom enumera cateva din calitatile pe care cei care doresc sa devina diplomatii / Ambasadorii propriilor organizatii, trebuie sa le indeplineasca intr-un punctaj cat mai mare:

 1. Un mod de gandire si reactie bazat pe o analiza complexa a situatiei, si nu pe impuls, ideologii & pareri preconcepute – care se pot dovedi rigide si limitative. Rapiditatea gandirii si a reactiei nu trebuie confundate cu actiunea bazata pe impuls.
 2. Capacitatea de a te pune in locul celuilalt si a ii intelege perspectiva, de a conduce discutiile, de a citi printre randuri, orientarea la fata locului, identificarea punctelor slabe ale interlocutorului in paralel cu gasirea intereselor comune dar si a celor contradictorii, si posibilitatea de a sintetiza totul intr-un email de cateva randuri
 3. Capabilitati de exprimare verbala si scrisa intr-un mod fluent, corect si rapid, intr-un limbaj adaptat contextului. Puterea de a face debate aproape cu oricine pe orice subiect in orice conditii.
 4. Atentia mare la detalii poate fi o chestiune de viata sau de moarte pentru un diplomat, la fel si pentru o companie daca managementul scapa din vedere anumite detalii importante care pot parea nesemnificative.
 5. Puterea de negociere.
 6. Rezistenta fizica si stabilitatea emotionala fac diferenta atunci cand vorbim de un regim de lucru de peste 12 ore pe zi, uneori in conditii de stress.
 7. Perdispozitia la risk. Asa cum diplomatii trebuie sa aiba o disponibilitate pentru a accepta misiuni care le pot pune in pericol chiar si viata, si accepta sacrificiul suprem pentru tara, si oamenii de afaceri care doresc business international trebuie aiba o disponibilitate sporita pentru risc. Nu ne referim aici la acelasi gen de riscuri la care este expus un diplomat, pentru ca nici nu recomandam oamenilor de afaceri sa ia acele riscuri in conditiile in care ei nu au imunitatea de care beneficiaza un diplomat.
 8. Vorbaria nu e buna. Se ia cuvantul in public doar cand trebuie, altfel timpul este utilizat pentru a ii observa pe ceilalti, a colecta informatia si a analiza si pregati momentului lansarii mesajului potrivit care sa genereze un impact maxim, care sa vizeze creearea aliantelor potrivite si evitarea conflictelor potentiale.
 9. Loialitate fata de organizatie.
 10. Puterea de a valorifica esecul temporar.
 11. Capacitatea de a invata permanent si a acumula experienta din activitatea zilnica. Pentru un diplomat, investitia in pregatirea de baza si in cea continua este o responsabilitate, nu o optiune.
 12. Creearea unui avantaj din orice situatie / conjunctura favorabila. In viata de zi cu zi, se numeste noroc, dar in diplomatie norocul ti-l poti face si singur daca toate celelalte 11 puncte mai sus enumerate sunt bine stapanite.

Bineinteles ca anumite capabilitati de care auzim in fiecare zi precum: leadership, management, comunicare, protocol si eticheta, cultura generala, cunoasterea istoriei, a situatiei politice, economice si sociale internationale, un simt dezvoltat al umorului, research si cunoasterea limbilor straine completeaza lista de mai sus.

Vrei sa devii Ambasadorul (diplomatul) propriei companii sau organizatii? Inscrie-te in programul Business Diplomacy si participa la Conferintele de Business Diplomacy si la Modulele de Training in Business Diplomacy. Telefon 021-2665677 ; office@rbe.ro 

©2019 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account