Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comert și Investitii TTIP Romania

DATA: 16 octombrie 2015 – 16 octombrie 2015

TARA/ORAS: /

DOMENIU: TRANSPORTURI SI LOGISTICA

#: Business Forum

comunicat-moisa-malm-gardner

București, 15 Octombrie 2015

Europarlamentarul român Sorin Moisă, membru al Comisiei de Comerț Internațional a Parlamentului European organizează mâine, 16 octombrie, la București, un eveniment cheie pentru rolul României în așa numita negociere a secolului, acordul comercial negociat în prezent între cei doi giganți ai economiei mondiale, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP).

Evenimentul, intitulat „TTIP: Romania‘s Voice” este încununarea unei consultări naționale organizate începând cu luna mai cu actorii din economia românească interesați în negocierea TTIP, pentru a identifica interesele, prioritățile și sensibilitățile Romaniei în această negociere istorică.

Deputatul european va prezenta în cadrul conferinței internaționale cerințele și așteptările economiei și societății civile românești cu privire la TTIP, urmând să înmâneze un raport în acest sens Doamnei Cecilia Malmström, Comisarul pentru Comerț al Uniunii Europene, care va fi invitatul de onoare al conferinței. Domnul Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, se va adresa celor peste 250 de participanți din partea Guvernului.

Din partea americană, conferința va avea un alt invitat de mare prestigiu, pe Excelența Sa Domnul Anthony Luzzatto Gardner, Ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană.

De asemenea, invitați speciali vor fi Negociatorul Șef al Uniunii Europene, Domnul Ignacio Garcia Bercero, Secretarul General al confederației europene a fermierilor și cooperativelor agricole (COPA-COGECA), Domnul Pekka Pesonen, Președintele Blocului Național Sindical, Domnul Dumitru Costin, Directorul pentru Afaceri Externe, Politici de Comerț și Controlul Exporturilor în echivalentul britanic al ministerului Economiei, Domnul Chris Barton, precum și patronate, sindicate, societate civilă și mulți antreprenori români care exportă în SUA sau sunt afectați de TTIP.

În contextul participării la conferință, Doamna Cecilia Malmström a declarat: Aștept cu nerăbdare să discut cele mai recente evoluții ale negocierilor TTIP la București. Avem nevoie de o dezbatere deschisă și aprofundată în legătură cu acest acord, și acest eveniment va oferi un forum excelent pentru schimbul de opinii. Voi vorbi despre ideile aflate la baza tratativelor și despre cum evoluează negocierile. Aștept de asemenea cu nerăbdare să primesc sugestiile valoroase ale participanților despre prioritățile, preocupările și ideile lor.’’

La rândul său, europarlamentarul Sorin Moisă a afirmat că „această conferință reprezintă un moment de normalitate europeană și demnitate națională: Bruxelles-ul vine să asculte vocea României, economie și societate, la ea acasă. Lista de priorități ale economiei românești cuprinde peste 30 de cerințe care să înlesnească accesul firmelor românești pe piața americană, câteva cerințe defensive, pentru industrii pe care trebuie să le protejăm, respectiv șase puncte sociale și de mediu, reflectând în principal opinia sindicatelor și a societății civile.

„Să vă dau doar câteva exemple’’, a continuat acesta: „dorim eliminarea completă a tarifelor vamale americane la încălțăminte și la produse ceramice, dorim liberalizarea completă a pieței energiei între SUA și Europa, dorim ca România să aibă acces deplin la tehnologii americane de ultimă generație, dorim condiții care să îmbunătățească accesul reciproc pe piața medicamentelor generice, dorim armonizarea standardelor în industria auto pentru a putea exporta mai mult în SUA, dar dorim și să ne protejăm industria avicolă atâta vreme cât suntem convinși că standardele europene pe care producatorii noștri trebuie să le respecte sunt mai stringente și costisitoare decât cele americane.’

Conferința va rezerva și câteva surprize: un număr de zece povești de succes din economia românească selectate dintre firmele care au participat la consultarea națională, respectiv două povești de succes sectoriale. Nu în ultimul rând, în afara sălii de conferință va fi organizată o mică expoziție de către IMM-uri românești prezente sau cu potențial real de prezență pe piața SUA, care vor fi vizitate de oaspeții străini.

A fost o experiență fascinantă această consultare națională, pe care am vrut-o pe cât de sistematică și deschisă cu putință, acoperind inițial peste 1.500 de firme, și apoi focalizată mai bine pe exportatori în SUA. Am creat și un formular special pt IMM-uri pe site-ul Revistei Capital, partenerul media al campaniei. Am descoperit o Românie încrezătoare în sine, puternică, inovativă, o altă lume față de ce vedem de obicei la televizor, dar și o Românie încă marcată de fatalism și neîncredere. Vestea bună este că România dinamică pare să o contamineze pe cealaltă ’’, a conchis Moisă.

 

Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comert și Investitii TTIP Romania

 

©2024 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account