Fondul suedez de investitii SEB Investment a achizitionat 8.45% din Purcari Wineries * * *

Fondul de investiţii SEB Investment Management AB din Suedia a preluat 8,45% din capitalul Purcari Wineries.Tranzacţia a avut loc pe 15 februarie, fondul preluând 1,6 milioane de acţiuni.

Chiar daca oferta publică de listare care a fost derulata de producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE) s-a închis în februarie la prețul minim al intervalului operațiunii de piață, compania din Republica Moldova a atras investitori sofisticați.

SEB Investment Management, divizia de administrare a activelor financiare a SEB Group Suedia, a cumparat prin Bursa de Valori Bucuresti 8,45 % din acțiunile producătorului de vinuri din Republica Moldova Purcari Wineries.

SEB group este un holding financiar fondat și controlat de familia de bancheri suedezi Wallenberg. Valoarea plasamentului se ridică la 32,11 milioane lei (6,90 milioane euro).

Acționarul semnificativ al Purcari face administrare de portofolii de investitii și este parte a conglomeratului suedez SEB Group, entitate cu active în administrare de 1,71 trilioane coroane suedeze (165,65 miliarde euro) și active totale de 2,61 trilioane coroane suedeze (253,52 miliarde euro). Grupul bancar a fost fondat și este controlat în continuare de celebra familie de bancheri suedezi Wallenberg.

Cele 1,69 milioane de acțiuni Purcari au fost cumpărate de SEB Investment Management în cadrul ofertei de listare, ceea ce înseamnă că la prețul de 19,00 lei/acțiune al operațiunii de piață, valoarea plasamentului se ridică la 32,11 milioane lei (6,90 milioane euro). Purcari a închis oferta în prima parte a lunii februarie, valoarea acesteia fiind de 186,20 milioane lei (40,01 milioane euro), iar capitalizarea de piață de 380,00 milioane lei (81,66 milioane euro). Tranzactia este una semnificativa pe piata de fuziuni si achizitii din Romania.

Alte fonduri de investitii care au intrat în acţionariatul companiei Purcari Wineries sunt Fiera Capital (IOM) Limited – care a cumpărat tot pe 15 februarie 7,94% din acţiuni, şi Franklin Templeton Investment Management Limited, cu 5,2%.

Grupul Purcari este unul dintre principalii producători de vin și brandy din Europa Centrală și de Est, gestionând aproximativ 1,000 de hectare de podgorii și 4 vinării din România și Republica Moldova: Purcari, Crama Ceptura, Bostavan și Bardar.

Purcari Wineries este cel mai mare exportator de vin din Moldova, cu livrări în peste 30 de piețe din Europa (Polonia, Cehia, Slovacia, Ucraina, Norvegia, Marea Britanie, etc.), Asia (China, Japonia, Coreea de Sud) și America (SUA și Canada).

Grupul s-a inscris la Bursa de Valori Bucuresti, sub simbolul WINE, oferta publica initiala fiind suprasubscrisa de peste patru ori. Preţul de ofertă pentru cele 9,8 milioane de acţiuni Purcari lansate în cadrul ofertei publice iniţiale secundare a fost stabilit la 19 lei/acţiune, cu 9 lei sub preţul maxim, reiese dintr-un anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cele mai multe acţiuni sunt oferite de Lorimer Ventures Limted (peste 8,17 milioane acţiuni), urmat de Amboselt Universal cu 1 milion şi International Finance Corporation (IFC) cu 628.920.

Investitorii de retail au avut alocată doar 10% din ofertă, respectiv 980.000 de acţiuni, iar subscrierea a depăşit 4 milioane de acţiuni. Conform informaţiilor publicate pe site-ul operatorului pieţei de capital, pentru retail, pro-rata este stabilită la 0,2422433314.

Conform prospectului, 10% din oferta de 9,8 milioane acţiuni este dedicată investitorilor de retail şi restul pentru cei instituţionali.

Acţionarii Purcari Wineries sperau să obţină 265,9 milioane de lei din listarea a 49% din acţiunile companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), conform prospectului publicat pe site-ul operatorului pieţei de capital româneşti.

Compania a raportat in 2017 vânzări de 147 mil. lei cu un plus 38% faţă de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat cu 37%, la 32 mil. lei. Pentru 2018, compania mizează pe continuarea trendului pozitiv şi un avans de 24-28% al veniturilor.

Piaţa de vinuri din România rămâne cel mai mare motor de creştere pentru companie, cu un avans de 69% în 2017, având o cotă de 37% din vânzările totale.

Purcari Wineries are o capitaliare de 371 milioane lei, un titlu fiind tranzacţionat la preţul de 18,7 lei, în creştere cu 0,81%.

0 Comentarii

Spune-ti opinia!

©2019 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

sau

Autentifica-te cu Username si Parola ta

sau    

Ați uitat datele dvs.?

sau

Create Account