Este consultantul în afaceri o soluție salvatoare pentru proprietarii de afaceri atunci când aceștia sunt descurajați, dezorientați sau când afacerea trece prin momente grele?

9 februarie 2022, Valentin PREDA – președinte Bursa Română de Afaceri

Mediul de business se schimbă rapid datorită situației pandemice si geopolitice globale.

Toți suntem afectați într-o măsură mai mare sau mai mică. Cei mai mulți antreprenori se străduiesc din greu să reziste și să își mențină măcar ideea de control asupra propriei afaceri în această perioadă dificilă.

De aproape doi ani traversăm cu toții o perioadă foarte grea și mulți dintre proprietarii de firme, antreprenori, directori executivi, șefi de departamente se simt descurajați, blocați, nu văd orizontul salvator și simt că timpul trece în defavoarea lor, ducând la destrămarea afacerii cu greu construită – a creației lor.

Acesta este unul din momentele în care trebuie să ne oprim puțin, realizând că avem nevoie de ajutor, și să cerem sprijin.

La fel cum un om care nu se simte bine se duce la doctor, tot așa o companie care nu merge bine are nevoie de o persoană de încredere, care are pregătirea necesară, care este la curent cu schimbările apărute în mediul de afaceri, care a mai trecut prin situații dificile și care poate oferi un diagnostic corect asupra situației pieței și a firmei, și poate livra soluții. Dacă acest profesionist poate ajuta și la implementarea sfaturilor în practică, atunci acela este omul potrivit la locul potrivit.

Un consultant de afaceri care are și propria experiență antreprenorială, poate să înțeleagă exact situația în care se află o firmă sau o companie, și poate să ofere recomandări profesionale valoroase pentru proprietarul afacerii respective.

El are un nivel de expertiză verificat, astfel că proprietarii de afaceri consideră că sfaturile lui sunt de valoare, într-atât încât sunt dispuși să plătească pentru ele.

consultant afaceri

De ce ar plăti un proprietar de firmă, pe altcineva din afară, ca să fie sfătuit în propria afacere – pe care el o cunoaște cel mai bine?

Sfaturile consultantului sunt importante pentru cei care nu sunt mulțumiți de situația în care se găsește compania sau firma lor, pentru cei care se simt paralizați în contextul dificil actual și nu pot lua decizii eficiente, pentru cei care iși dau seama că resursele și cunoștințele proprii nu sunt suficiente pentru a depăși obstacolele apărute.

Datorită situației generate de instabilitatea mediului de afaceri, multe afaceri care erau de succes înainte de pandemie, se prăbușesc sau se străduiesc din greu să supraviețuiască, iar deținătorii lor nu reușesc să găsească soluția pentru a opri declinul sau pentru a face afacerea să prospere în noul context în care comportamentul și preferințele clienților s-au schimbat.

Unii antreprenori sunt strict specializați – și uneori chiar blocați pe specificul firmei, și cu toate acestea nu se descurcă, având nevoie de o privire și o diagnoză imparțială din exterior, de la o persoana care cunoaște și alte tipuri de afaceri, și care cunoaște bine situația actuală locală și internațională. Vrem nu vrem, totul este influențat de factori externi, de la materii prime, energie, modele de afaceri etc

Alți antreprenori știu unde trebuie să ajungă dar își doresc să își atingă scopul cât mai repede, nu doresc să facă experimente pe propria companie și să treacă prin încercări eșuate și costisitoare ca timp și bani.

Cel mai important lucru este să întelegem că nefăcând nimic, nu reușim decât să înrăutațim lucrurile.

Fiind început de an, mulți dintre noi am luat hotărârea de a schimba lucrurile în anul care urmează.

Ca să putem schimba lucrurile trebuie să avem informații reale, dintr-o economie reală, de la oameni care au o perspectivă globală și care privesc detașați din exterior situația și nu sunt implicați foarte puternic emoțional și financiar în afacerea respectivă. Uneori anteprenorilor le este greu să recunoască, din motive diverse, faptul că lucrurile nu merg bine, amânând în detrimentul lor momentul de a solicita ajutorul sau o opinie independentă de la un consultant afaceri.

Afacerea ta are nevoie de o schimbare și trebuie să regândești totul, dar ești prea implicat?  Ai nevoie să găsești o minte limpede, antrenată, o gândire profesionistă, organizată care să îți analizeze și să diagnosticheze situația, să te ajute să iei deciziile potrivite și să îți recomande ce poți face ca să îți meargă mai bine?

 

Perioadele dificile pot deveni perioade de oportunități, de găsire de noi afaceri dacă ai la îndemâna sfatul și sprijinul unui specialist. De aceea cand îți alegi un consultant în afaceri este bine să-i verifici renumele, să te convingi că este conectat la realități, să vezi testimoniale despre modul în care lucrează, ca nu cumva să arunci banii pe geam pentru sfaturi teoretice, generale inspirate din cărți sau de pe internet care nu se potrivesc situației tale.

Consultantul trebuie să aibă capacitatea profesională de a-ți analiza afacerea, de a înțelege riscurile și oportunitățile și să propună solutii fezabile. Acesta trebuie să devină mentorul tău în afaceri, să te învețe ce e de facut ca să depășești aceste timpuri dificile pentru afaceri.

Un consultant bun, face chiar mai mult. Te scoate din zona de confort. Te face să părăsești fotoliul confortabil și te introduce într-o nouă lume a oportunităților oferite de newtorkingul și conexiunile sale din țară și străinătate pentru a găsi clienți și piețe noi de desfacere, furnizori, brokeri de afaceri, finanțări bancare sau capital privat potrivit nevoilor tale, precum și alți parteneri utili pentru creșterea afacerii.

În acelasi timp, consultantul trebuie să aibă capacitatea de a te ajuta la întărirea relațiilor cu clienții existenți, aducând un element suplimentar de încredere relației, pentru a nu îi pierde în favoarea unor firme concurente care sunt mai informate și la curent cu noile trenduri.

valentin preda consultant afaceri

Ești interesat să discuți cu unul din experții Bursei Române de Afaceri pentru o Analiză a afacerii tale din perspectiva re-orientării, dezvoltării, finanțării sau vânzării afacerii? Contactează-ne telefonic la 0212665677 sau prin email [email protected] pentru a ne descrie pe scurt situația și a stabili de comun acord o programare pentru o Ședința de Analiză si Consultanță care poate fi atât în persoană la noi la birou in Bucuresti, Bd Primaverii nr 51, Sector 1 sau video–online după caz.

Vezi aici mai multe detalii despre experții cu care vei susține Ședința de Analiză și Consultanță.

    ©2024 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

    Log in with your credentials

    sau    

    Ați uitat datele dvs.?

    Create Account