Incep consultarile pe programul de 30 milioane de euro pentru românii din diaspora care vor dori să isi deschidă o afacere în tară

Obiectivul programului Diaspora Start Up este stimularea antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din diaspora și a celor recent reîntorși în tară.

Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, lansează spre consultare publică Ghidul Programului de finantare nerambursabila „ Diaspora Start-Up ” ce urmeaza a fi finantat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020

Diaspora Start Up are in vedere lasarea unui program de finanțare nerambursabila in valoare totala de 30 milioane euro din fonduri UE pentru stimularea deschiderii de noi afaceri.

În prima etapă a proiectului, entitati numite Administratori de Grant (autoritățile publice locale, camerele de comerț, furnizorii de servicii de formare profesională continuă (FPC), organizații sindicale și patronale, asociații profesionale și ONG-uri), vor depune propunerile de proiecte în valoare de maxim 5.000.000 euro fiecare, prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.

În etapa a doua, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 50.000 de euro fiecare prin intermediul Administratorilor de Grant.

Programul Diaspora Start Up include două categorii de solicitanți, aferente celor 2 etape de accesare:

Etapa 1: administratori de schemă de antreprenoriat, care pot fi autoritățile publice locale, camerele de comerț, furnizorii de servicii de formare profesională continuă (FPC), organizații sindicale și patronale, asociații profesionale și ONG-uri;

Etapa 2: cetățeni români (cu vârsta minimă de 18 ani) care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate pe durata a cel puțin 1 an în ultimii 3 ani și doresc să deschidă o companie în România, prin accesarea ajutorului de minimis. Aceștia mai trebuie să facă dovada unei experiențe antreprenoriale în străinătate sau a specializării, prin cursuri sau experiența profesională, în domeniul vizat.

Cetățenii români din diaspora pot primi prin acest program, o finantare nerambursabila de maxim 40.000 de euro, în două tranșe, plus 10.000 de euro primă de relocare în țară.

Descarca aici propunerea de Ghid al Solicitantului. Daca ai propuneri de modificare si imbunatatire a ghidului te rugam sa ne transmiti observatiile tale si noi le vom comunica factorilor de decizie.

Cei interesati sa aplice – odata ce programul va fi lansat, ne pot scrie prin formularul de mai jos.

  Nume si prenume (obligatoriu)

  Denumirea organizatiei (obligatoriu)

  Adresa Email (obligatoriu)

  Telefon (obligatoriu)

  Tipul organizatiei

  Idee de proiect si alte detalii

  1 Comentariu

  Lasă un răspuns

  ©2022 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

  Log in with your credentials

  sau    

  Ați uitat datele dvs.?

  Create Account