Participarea domnului Valentin Preda – președintele Bursei Române de Afaceri și inițiator al Dialog pentru România la consultarile cu mediul de afaceri de la Senatul Romaniei

Dezbaterile cu tema “Provocările viitorului Cadru Financiar Multianual asupra mediului de afaceri românesc” au fost organizate de Comisia pentru Afaceri Europene in data de 14 mai 2025 la Palatul Parlamentului – Senatul Romaniei in parteneriat cu Confederatia Patronala Concordia si Romanian Business Leaders.

Organizatorii au adus la aceeasi masa a dialogului decidenții în materie, oameni de afaceri – beneficiarii (actuali sau potențiali) din mediul privat pentru a discuta despre cum putem accelera absorbția în exercițiul actual, cu focus pe câteva sectoare strategice (IT, energie, IMM-uri)  și ce viziune realistă ar putea România să propună în  raport cu noul exercițiu financiar multianual.

România are o alocare de aproximativ 31,5 miliarde euro prin politica de coeziune la care se adaugă o contribuție națională de 13,5 milioane euro contribuție națională, pentru Cadrul Financiar Multianual  2021-2027.

Pe o radiografie a datelor și cifrelor oficiale, instituțiile statului român au adoptat cu întârziere programele operaționale, majoritatea în a doua jumătate a anului 2022 și începutul lui 2023. Constatăm că, în 2025, rata de absorbție este încă redusă (puțin peste 10%), fiind în faza de lansare a apelurilor și contractare. Încă se implementează proiecte din cadrul financiar 2014 -2020 (până la finalul acestui an, cu regula n+3),  unde absorbția a depășit 80% din alocarea totală de circa 31 miliarde euro. Beneficiarii privați au semnalat în mai multe rânduri birocrația, lipsa de flexibilitate și procesele lungi în raport cu accesarea fondurilor europene care îi descurajează din a aplica pentru astfel de fonduri.

Se preconizează o reașezare a bugetului european în raport cu obiectivele strategice și mecanismele de alocare. România este unul dintre cei mai mari beneficiari de fonduri de coeziune și care își propune menținerea aceleași abordări de coeziune și cu alocări bugetare semnificative,  dar are dificultăți în a dovedi absorbția în cadrul actual. Pentru economia națională, fondurile europene sunt o sursă importantă de capital, mai ales într-un context de decelerare economică.

Dl. Mihai Coteț – președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României si Dl. Valentin Preda – președintele Bursei Române de Afaceri si initiator al Dialog pentru Romania.

©2025 Bursa Romana de Afaceri / Romanian Business Exchange

Log in with your credentials

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account