Oricine are o intitativa antreprenoriala si este la inceput de drum sau are deja experiente antreprenoriale anterioare, indiferent cat de sofisticat ar fi, are – in opinia noastra, nevoie de un Mentor.
Fericiti sunt cei care realizeaza asta in timp util.
Fie ca vorbim de un tanar care are o prima intiativa antreprenoriala, care are o idee si nu stie “daca o sa-i mearga”, dar are curaj sa inceapa si intelepciune si putin noroc sa isi gaseasca un “prieten” cu care sa vorbeasca despre asta, fie ca vorbim de antreprenori cu experienta in afaceri si care vor sa inceapa noi business-uri, sa isi restructureze sau sa isi vanda afacerea, rolul Mentorului – al omului cu care te poti sfatui deschis fara sa iti fie frica ca iti fura ideea sau ca rade de tine, este crucial. Pe acest Om, il numim noi Mentor.
Principalele aspecte pe care un mentor ar trebui sa i le poate clarifica unui antreprenor ar fi:
- Este piata pentru ideea de afaceri in care vrei sa investesti? Cum faci sa semnezi cu primii clienti si sa incasezi mai mult decat cheltuiesti? Nu multi clienti vor sa semneze cu start-up-uri.
- Planul tau este acoperitor atat din punct de vedere al bugetului pe care l-ai estimat dar si al timpului in care crezi ca vei ajunge sa faci profit? Ai luat in calcul toate elementele principale care pot contribui la succesul afacerii tale?
- Cum te organizezi optim? Sa nu “te dai in barci” la inceput cu sediu luxos si alte “accesorii” inutile in business – cum ar fi super calculatoare de ultima generatie, secretara scumpa J , de cele mai multe ori complet nefolositoare dar costisitoare.
- Cum sa iti promovezi eficient afacerea, ca sa iti cresti un brand si iti atragi si fidelizezi clientii? Strategia de marketing si comunicare iti poate asigura succesul in business. Sunt site-uri unde iti poti promova gratuit compania – prin includerea in catalogul de companii / directorul de afaceri, iti poti lista propunerile de afaceri si chiar comunicatele de presa gratuit.
- Gasirea unor furnizori cost-effective este foarte importanta. Acestia ar trebui sa inteleaga ca sansa lor este sa creasca impreuna cu tine. O teapa luata la inceput de drum, te cam incurca.
- Lansarea de noi produse si servicii
- Rezolvarea problemelor cu angajatii, inclusiv cu cei cu functii manageriale sau pozitii importante in firma.
- Dezvoltarea networkingului este alt aspect foarte important, unde un mentor bun in afaceri te poate ajuta sa te conectezi cu oamenii de afaceri de care ai nevoie pentru a obtine capitalul de lucru, finantari sau comenzi.
Mentorul iti poate da un sfat, un feed-back cu privire la ideile tale de afaceri, la initiativele pe care vrei sa le iei in business, si cum sa tratezi anumite probleme pe care le intampini zi de zi sau in anumite momente dificile atat in perioada de start-up dar si ulterior. Grecii au o vorba: “Barca mica – problema mica, Barca mare – problemele mari”
Antreprenoriatul este o aventura, dar o buna organizare poate sa diminueze riscul esecului, si poate asigura o predictibilitate astfel incat odata ce “intri pe un fagas” stii ce ai de facut si stii ca daca urmezi calea ai sanse mari sa reusesti.
Daca nu ai un plan, riscurile sunt mari. Iar daca atunci cand ai o problema nu ai cu cine sa te sfatuiesti, esti victima mai mult ca sigura.
Mentoratul este de cele mai multe ori ceva informal, iar etapa de mentorat si respectiv relatia mentor – antreprenor poate dura o ora sau o viata intreaga.
Un Mentor bun isi ajuta “discipolul” atat in etapa de pre-lansare a businessului (pentru a avea un start-up de succes)dar si in etapele de dezvoltare, restructurare sau exit din afacere.
Mentorul trebuie la randul sau sa aiba o serie de capabilitati: sa asculte si sa stimuleze discutia si consolideze increderea atat in relatia mentor – discipol, dar si increderea antreprenorului in sine astfel incat antreprenorul sa isi poata dezvolta propriile idei si sa isi gaseasca solutii rapid la probleme business-ului. Luarea deciziilor in afaceri precum si modul cum acestea sunt puse in aplicare, constituie un element de baza al oricarei afaceri, iar mentorul poate ajuta substantial antreprenorul in aceasta privinta.
Antreprenorii implicati deja in business, isi pot planifica in discutiile cu mentorii lor, momentul retragerii din business, adica cel in care se decid sa isi vanda afacerea in conditii optime.
Saptamana viitoare urmeaza si articolul: Mentor, caut Antreprenor!